2016. február 13., szombat

Dubarry szelet








Dubarry szelet

Hozzávalók:

  • 1 nagy db karfiol
  • só ízlés szerint
  • 80 dkg sertéshús (csont nélküli) -de lehet csirke vagy pulyka is
  • bors ízlés szerint
  • 3 ek. napraforgó olaj
  • 1,5 kg burgonya
  • 5 dkg vaj (vagy margarin)
  • 5 dkg finomliszt
  • 5 dl tej
  • 5 dkg sajt (reszelt)
  • 1 csipet szerecsendió (elhagyható)
  • 1 ek. mangalica zsír tepsi kenéséhez
  • Elkészítés:

    Megtisztítjuk a karfiolt (célszerű szép nagy rózsákat hagyni), majd sós vízben félpuhára főzzük, majd leszűrjük.
    A burgonyát megpucoljuk, kockákra vágjuk, és annyi sós vízben, hogy ellepje, puhára főzzük. Ha kész, leszűrjük és összetörjük (egy pici a főzőlevéből maradhat benne – jó ízt ad neki).
    A húst szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, és olajon mindkét oldalát megsütjük.
    A tepsit zsírral kikenjük, és beleterítjük a burgonyát. A tetejére rakjuk a húsokat, majd minden húsra karfiolt helyezünk. A húsokra a nagyobb rózsákat, a kisebbeket pedig a közökbe tesszük.
    A vajat/margarint megolvasztjuk egy edényben, és a liszttel világos rántást készítünk, amit a tejjel folyamatos keverés mellett felöntünk úgy, hogy ne legyen csomós. Sózzuk, borsozzuk, aki szereti, tehet bele egy kis szerecsendiót – de tényleg csak egy kicsit, hogy ne nyomja el a többi hozzávaló ízét. Majd a reszelt sajtot is hozzákeverjük.
    A sajtos öntettel betakarjuk a karfiolokat, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése