2015. április 9., csütörtök

Grillázs fatörzs






hozzávalók / 4 adag

A piskótához
4 db tojás
15 dkg porcukor
15 dkg finomliszt
1 csomag vaníliás cukor
1 ek sütőpor
15 dkg tortabevonó
2 evőkanál víz
A grillázshoz
10 dkg cukor
15 dkg dió

A pudingos krémhez
3 dl tej
1 tasak vaníliás pudingpor
25 dkg margarin
2 csomag vaníliás cukor
20 dkg porcukor

Kenéshez
6 ek sárgabaracklekvár

Elkészítés
Keverőtálba tesszük az egész tojásokat, és hozzáadjuk a 15 dkg porcukrot, cukrot, majd jó habosra keverjük (legalább háromszoros mennyiségű legyen). Ekkor állandó keverés mellett hozzáadjuk a 1 csomag vaníliás cukrot és a 2 evőkanál forró vizet. Még pár percig így keverjük tovább.
Végül beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd fakanállal óvatosan összekeverjük.
Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, majd beleöntjük a masszát, és egyenletesen elsimítjuk.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 10-15 perc alatt készre sütjük.
Mikor már majdnem megsült a piskóta, a sütőből való kivétel előtt 2 perccel rászórjuk a grillázst egyenletesen, kissé a tésztába nyomkodjuk, és visszatesszük a sütőbe 2-3 percre.
A grillázs készítése: egy serpenyőbe beletesszük a 10 dkg cukrot és a 15 dkg diót, majd elkezdjük melegíteni. Ha már a cukor kezd megolvadni, mérsékeljük a hőfokot. Állandó keverés mellett addig karamellizáljuk, ameddig szép barna színt kap. Ekkor levesszük a tűzről, és még forrón, egy olajjal megkent fém tálcára öntjük. Kicsit szétterítjük, és teljesen kihűtjük. Amikor már kihűlt, egy kemény állag lesz belőle. Ekkor apróbb darabokra törjük, majd diódarálón ledaráljuk.
Egy sütőpapírt megszórunk porcukorral, majd a sütőből kivett piskótát rögtön ráfordítjuk, és lehúzzuk róla a sütőpapírt.
Egy konyharuhát megnedvesítünk, majd a forró tésztát letakarjuk vele.
Ha kihűlt, levesszük róla a konyharuhát, és óvatosan felcsavarjuk.
A pudingport a tejjel simára keverjük, majd állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Félretesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A margarint a 20 dkg porcukorral és a 2 tasak vaníliás cukorral simára keverjük, majd apránként hozzákeverjük a kihűlt pudingot (addig keverjük, hogy jó habos legyen a krém).
A piskóta szélére egy csíkban baracklekvárt teszünk, utána jön a pudingos krém, majd feltekerjük, és megkenjük a tetejét olvasztott tortabevonóval.

Legalább 2 óra hosszára hűtőbe tesszük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése