2015. augusztus 13., csütörtök

Lajcsi szelet Györgyi konyhájából






Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
2 tojás
2 evőkanál méz
5 dkg vaj
15 dkg cukor
1 teáskanál szódabikarbóna
csipet só

A krémekhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
1 csomag puncsos pudingpor
8 dl tej
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál rum

A csokimázhoz:
3 evőkanál kakaópor
3 evőkanál cukor
3 evőkanál víz
6 dkg vaj
1 teáskanál olaj

Elkészítés:
A tésztához a mézet a vajjal a mikróban alacsony fokozaton (vagy vízgőz felett) felolvasztjuk. A liszthez hozzáadjuk a kakaóport, a szódabikarbónát, csipet sót, és a cukrot. A felolvasztott és langyosra hűlt vajas mézzel és a tojásokkal összegyúrjuk a tésztát, ha nehezen akarna összeállni, kevés tejet adjunk hozzá.
Vajjal megkent tepsi hátán vagy közepes méretű tepsiben 3 egyforma lapot sütünk belőle. (180 fokra előmelegített sütőben, egyenként kb. 8-9 perc alatt.)
A töltelékhez a pudingporokat megfőzzük 4-4 dl tejjel. A puha vajat habosra keverjük a porcukorral, és felét az egyik pudingba, a másik felét a másikba keverjük. A vaníliásba teszünk 1 tasak vaníliás cukrot, a puncsosba 3 cl rumot.
Az alsó lapot megkenjük az egyik krémmel, majd ráhelyezzük a középső lapot, amit a másik krémmel kenünk meg. Ráhelyezzük a felső lapot, és finom mozdulatokkal kicsit lenyomkodjuk.
A mázhoz a kakaóport, a cukrot, és a vizet mérsékelt hőfokon összefőzzük. A tűzről lehúzzuk, simára keverjük benne a vajat és az olajat, majd bevonjuk vele a sütemény tetejét.
Másnapig hűvös helyen pihentetjük, hogy a lapok megpuhuljanak, majd szeletelve kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése