2016. február 14., vasárnap

MÁKOS DIÓS GUBA SÜTEMÉNY





A piskótához
3 tojás
1 nagy evőkanál liszt
fél csomag sütőpör
fél kanál olaj
1 evőkanál cukor

A mákos guba hozzávalói:
7 db vajas kifli
1 l tej
3 db tojássárgája
10 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukor (nyírfacukor)
15 dkg darált mák
1 nagyobb citrom reszelt héja
1 mk őrölt szegfűszeg
10 dkg mazsola (elhagyható)

A diós guba hozzávalói
7 db vajas kifli
1 l tej
3 db tojássárgája
10 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukor (nyírfacukor)
15 dkg dió
1 nagyobb citrom reszelt héja

ELKÉSZÍTÉS
1.Először elkészítjük a mákos gubát. A kifliket felkarikázzuk, a tejet és a vajat összemelegítjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, és a langyos vajas tejhez öntjük, majd lassú tűzön kicsit besűrítjük. A darált mákhoz hozzáadjuk a citromhéjat, a szegfűszeget, majd az egészet a tejes folyadékhoz vegyítjük. Ráöntjük a kiflikarikákra, és várunk kicsit, míg a kifli felveszi a folyadékot.
2.A diós gubát ugyan úgy készítjük el mint a mákos gubát.
3.Piskótát készítünk a szokásos módon 30 20 a tepsi méret.Kikenjük tepsit a vajjal 
felváltva bele nyomkodjuk a mákos és diós masszát.Eőtte feltétlen zsír papírral béleljük ki a tepsit.majd 170 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.A piskótát megkenjük vajjal és ráhejezzük a megsült gubánkat.
4.A krémhez a tojássárgákat jól kikeverjük a cukorral, a vaníliával és a pudingporral. Felforraljuk a tejet. Először egy keveset merünk belőle a tojássárgás keverékhez (hőkiegyenlítés), majd a többit is hozzáadjuk, és sűrűre főzzük. Megvárjuk, amíg kihűl, majd a vajjal jól kikeverjük. Ezt a krémet simítjuk a szintén kihűlt mákos diós guba tetejére, és pár órára hűtőbe tesszük.

A tejszínhabot felverjük egy evőkanál porcukorral és a zselatinfixszel, és habzsák segítségével halmokat nyomunk belőle a torta tetejére. Díszítésnek megszórjuk mákkal.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése