2016. február 14., vasárnap

Somlói szelet





Hozzávalók:

A tésztához:
  • 8 tojás
  • 8 ek porcukor
  • 8 ek sima liszt
  • 1 ek kakaópor
  • 1 csipet só
A vaníliás krémhez:
  • 3 tojássárgája
  • 500 ml tej
  • 2 ek porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek étkezési keményítő
A sziruphoz:
  • 60 ml víz
  • 50 g cukor
  • 100 g mazsola
  • 100 ml rum (esetleg rumaroma)
A tetejére:
  • 100 g dió
  • tortabevonó
A tálaláshoz:
  • tejszínhab

Elkészítés:

A 8 tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a cukrot és a lisztet. Egy nagy méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a tészta felét belesimítjuk. A maradék tésztába belekeverjük a kakaóport, és a fehér tésztára csurgatjuk úgy, hogy foltos legyen. Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük, és hagyjuk kihűlni. Ezután 4 lapba elvágjuk.
A vaníliakrém hozzávalóit csomómentesre kikeverjük, majd vízgőz fölött sűrű krémmé főzzük.
A rumba (vagy rumaromába) beáztatjuk a mazsolát, majd lecsepegtetjük. A szirup hozzávalóit sűrűre felfőzzük, majd ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a rumot, amibe a mazsolát áztattuk.
A sziruppal mindegyik lapot meglocsoljuk. A vaníliakrémmel megkenjük az alsó lapot, megszórjuk a lecsepegtetett mazsolával és durvára vágott dióval.
Rátesszük a második lapot, amit szintén megkenünk vaníliás krémmel, és megszórjuk a mazsolával, és a dióval. Majd folyékony csokoládéval díszítjük. A fennmaradt 2 tésztát is így készítjük el. A csokoládéval feldíszített süteményt hűtőbe tesszük. Tálalás előtt nagyobb szeleteket vágunk, és tejszínhabbal díszítjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése