2015. április 17., péntek

Birsalmasajt recept







hozzávalók / 4 adag
1 kg birs
80 dkg cukor
1 kávéskanál fahéj
2 ek citromlé
1 marék dió

elkészítés
A  birsalmáról a “bolyhokat” lemossuk, négybe vágjuk, magházát kivesszük. (Meghámozni a gyümölcsöt nem kell! A héjában van a sok pektin, amitől majd megkocsonyásodik!)
Egy fazékban annyi vízzel, hogy a gyümölcsöt ellepje, feltesszük főni.
Akkor jó puha, ha a héja megreped (kb. 10 perc főzés – gyümölcstől függően).
Leszűrjük a gyümölcsöt, héjastól botmixerrel összetörjük. Lemérjük a gyümölcspép mennyiségét.
A gyümölcspépet odatesszük főni (kb. 10 perc), majd gyümölcspép kg-ként a 80dkg cukrot, a citromlevet és a fahéjat hozzáadjuk.
Keverjük és  addig, amíg olyan olyan sűrű nem lesz, hogyha tányérra cseppentjük, nem folyik el (kb. 30 perc ).
Kibélelünk őzgerincformát folpackkal, ebbe kanalazzuk a birsalmasajtot, lehet bele tenni olajos magvakat ízlés szerint.
Hűvös helyre tesszük 1 napig, másnap kiszedjük a formákból, és még 1 hétig hűvös tároljuk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése