2015. április 17., péntek

Szilvalekváros derelye







hozzávalók / 4 adag
50 dkg finomliszt
2 db tojás
5 evőkanál gluténmentes gríz
0.5 dl napraforgó olaj
7 ek szilvalekvár
1 csipet só
2 dl víz

elkészítés
A lisztből, a tojásokból 2 dl víz és egy csipet só hozzáadásával kemény tésztát gyúrunk. 15-20 percig gyúrjuk, hogy jól ki legyen dolgozva a tészta.
Két részre osztjuk, és tálkával letakarva egy kicsit pihentetjük.
Olajon a grízt megpirítjuk, és 2 dl forró vízzel felöntjük, elzárjuk alatta a gázt.
A tésztát két részletben, nagyon vékonyra kinyújtjuk.
Amikor az egyik lapot kinyújtottuk, egyenlő közökben egy-egy teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk, egymástól kb. 5 cm távolságra.
Ráhajtjuk a tészta másik felét, és az ujjunkkal a lekvárkupacok körül lévő tésztát jól lenyomkodjuk.
Derelyevágóval feldaraboljuk.
A feldarabolt tészta széleit villával körbenyomkodjuk, nehogy a lekvár kifolyjon belőle.
Egy nagy fazékban feltesszük a vizet forrni, amibe beleszórjuk a sót. Forró vízben vízben kifőzzük, ha feljön a víz tetejére, akkor jó.
Amikor kifőtt, beleforgatjuk a prézlibe.
Porcukorral meghintjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése