2015. április 17., péntek

Diós-mákos aranygaluska rózsák recept








hozzávalók / 4 adag
30 dkg liszt
1 tojás
5 dkg élesztő
1 ek lágy vaj
kb 2 dl tej
nagy muffin papírok
2 ek cukor

Továbbá a mázhoz:

cukrozott dió
cukrozott mák
olaj

A sodóhoz:
3 dl tej
1 cs vaníliás cukor
2 tojássárgája
2 ek liszt
2 ek cukor

elkészítés
1 dl tejet meglangyosítunk, elkeverjük az élesztővel és 1 kk cukorral. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
A liszttel elkeverjük a tojást, a vajat, a felfuttatott élesztőt, a cukrot, a langyos tejet, és lágy tésztát gyúrunk belőle.
Meleg helyen duplájára kelesztjük. 
Majd lisztezett deszkán vastagra kinyújtjuk, nagyobb gömböket formálunk a fele masszából, megmártjuk az olajban, utána fele-fele arányban dióban és mákban megforgatjuk a tésztát.
Kivajazott muffin formákba rakjuk.
A másik fele tésztából pici gömböket formázunk, előbb olajba, majd dióban és mákban meghempergetjük.
A kis gömböket rózsa formában próbáljuk -az előzőleg muffin papírba rakott- tésztára tenni.
A közepében próbáljunk az ujjunkkal egy lyukat nyomni, később ide jön a krém.
Előmelegített sütőben kisütjük.
A sodóhoz a tejet felforraljuk.
Kevés tejben elkeverjük a lisztet, cukrot, tojássárgáját, vaníliás cukrot csomómentesre, és a felforrt tejhez adjuk, lassú tűzön sűrű krémet főzünk belőle.
A kihűlt rózsákat megtöltjük a langyos krémmel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése