Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 1 csepp citromlé
- 1 csipet só
- 5 ek. cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 6 ek. finomliszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 2 ek.holland kakaó
A krémhez:
- 3 ek. liszt
- 3 ek.cukrozatlan kakaópor
- 20 dkg barna cukor
- 2 tojás
- 3 dl tej
- 12 dkg vaj (vagy margarin)
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, vigyázzunk, hogy ne kerüljön a fehérjébe a sárgájából.A fehérjét egy keverőtálba öntjük, beletesszük a sót és a citromlét. Habverővel felverjük addig, amíg majdnem teljesen kemény lesz. Ekkor kanalanként belekeverjük a kristálycukrot. Majd egyesével belekeverjük a tojássárgákat is.A lisztet elkeverjük a sütőporral és a kakaóval. 1-2 evőkanállal a tojásos masszához adunk és gyors mozdulatokkal belekeverjük a masszába, majd a többit óvatosan-lassan.
A masszát beleöntjük egy sütőpapírral bélelt formába és mehet a sütőbe.az első 10 percben 180 majd 160 fokon sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hoyg átsült e.Kivesszük, és hagyjuk kicsit hűlni. Kivesszük a formából, óvatosan rácsra tesszük és az aljáról levesszük a sütőpapírt. (Időnként én megfordítjuk, hogy ne ragadjon rá a piskóta a rácsra) A kihűlt piskótalapot kettévágjuk.
A lisztbe belekeverjük a kakaóport és a cukrot, majd habosra keverjük a tojást és összedolgozzuk vele. Felhígítjuk a tejjel és lassan kis lángon, folyamatosan kevergetve krémesre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, langyosra hűtjük, majd belekeverjük a puha vajat.A piskótát megtöltjük a krémmel úgy, hogy tetejére is jusson belőle. Pár órára hűtőbe tesszük, majd szeletelve kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése