2016. február 15., hétfő

Szaloncukor házi meggyes-mákos marcipánból




Hozzávalók kb. 25-30 darabhoz:
Marcipán:
- 85 gr egész mandula blansírozva
- 15 gr darált mák
- 80 gr cukor
- 25 gr akácméz
- 30 gr meggylé / meggybefőtt leve
- 1-2 szem keserűmandula vagy keserűmandula-kivonat / -aroma

- egy kis marék aszalt meggy (esetleg előzőleg konyakba áztatva)
- kb. 20-25 dkg étcsokoládé
- 2 tk. darált mák

A mandulát kb. három percre forró vízbe áztatom, majd lecsöpögtetem és aprítógépben durvára aprítom. A durvára aprított mandulát összekeverem a mákkal, és sütőpapírra terítem. A cukrot, a mézet és a meggylét egy lábasba kimérem, és 118 fokos cukorszirupot főzök belőle maghőmérővel ellenőrizve. A cukorsziruppal lelocsolom a mákos mandulát, összekavarom, majd hagyom szobahőmérsékletűre hűlni. Ekkor aprítógépbe teszem, és pulzálva addig aprítom, míg szépen egynemű masszába összeáll. Közben apránként, kóstolgatva adagolok hozzá keserűmandula-kivonatot vagy -aromát. Szilikonos lapon átgyúrom, és belegyúrom az aszalt meggyet is. Folpackba csomagolom, és egy éjszakát, de legalább pár órát pihentetem a hűtőben.

Almás diós bejgli




Hozzávalók:

A tésztához:
  • 50 dkg finomliszt
  • 2 db tojás
  • 5 dkg friss élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 1 csapott ek cukor
  • 3 dl tej
A töltelékhez:
  • 40 dkg darált dió
  • 1 üveg alma lekvár
  • fél dl olaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája

Elkészítés:

Az élesztőt kevés tejben, 1 kiskanál cukorral alaposan elkeverjük, majd hagyjuk felfutni.
A liszthez hozzáadjuk, a 1 tojást, a vajat, az 1 kanál cukrot, a felfutott élesztőt és annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Alaposan elkeverjük, és kidolgozzuk.
Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát, ketté vágjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk megkenjük a lekvár felével, majd megszórjuk a fele, porcukorral elkevert dióval. Meglocsoljuk az olaj felével, majd feltekerjük.
A másik adag tésztával ugyan úgy járunk el.
Végül tepsibe rakjuk, megszurkáljuk pár helyen egy hústűvel, hogy ne repedjen szét sütés közben, és lekenjük a tetejét a tojássárgájával.

180 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.

2016. február 14., vasárnap

Toboz sütemény




Hozzávalók:

  • 20 dkg darált keksz
  • 4 evőkanál méz
  • 3 evőkanál kakaó
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg olvasztott margarin
  • 6 evőkanál sárgabarack lekvár
  • rumaroma
A toboz “leveleihez”:
  • 10 dkg csokis gabona pehely


Elkészítés:

Kekszet össze keverjük a kakaóval, majd a többi hozzávalóval. a masszából, nedves kézzel kúpokat formázunk. Lentről felfelé haladva beletűzködjük a  csokoládés gabonapelyheket, majd a tetejére porcukrot szitálunk. Tálalásig hűtőben tároljuk.
Mutatós és finom.

Tipp / megjegyzés:
Ünnepi asztalra .nagyon mutatós egyszerű elkészítésű sütemény.

Csupa chocko szelet




Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 1 csepp citromlé
  • 1 csipet só
  • 5 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 6 ek. finomliszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 2 ek.holland kakaó
A krémhez:
  • 3 ek. liszt
  • 3 ek.cukrozatlan kakaópor
  • 20 dkg barna cukor
  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • 12 dkg vaj (vagy margarin)
  • Elkészítés:

    A tojásokat szétválasztjuk, vigyázzunk, hogy ne kerüljön a fehérjébe a sárgájából.
    A fehérjét egy keverőtálba öntjük, beletesszük a sót és a citromlét. Habverővel felverjük addig, amíg majdnem teljesen kemény lesz. Ekkor kanalanként belekeverjük a kristálycukrot. Majd egyesével belekeverjük a tojássárgákat is.
    A lisztet elkeverjük a sütőporral és a kakaóval. 1-2 evőkanállal a tojásos masszához adunk és gyors mozdulatokkal belekeverjük a masszába, majd a többit óvatosan-lassan.
    A masszát beleöntjük egy sütőpapírral bélelt formába és mehet a sütőbe.az első 10 percben 180 majd 160 fokon sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hoyg átsült e.
    Kivesszük, és hagyjuk kicsit hűlni. Kivesszük a formából, óvatosan rácsra tesszük és az aljáról levesszük a sütőpapírt. (Időnként én megfordítjuk, hogy ne ragadjon rá a piskóta a rácsra) A kihűlt piskótalapot kettévágjuk.
    A lisztbe belekeverjük a kakaóport és a cukrot, majd habosra keverjük a tojást és összedolgozzuk vele. Felhígítjuk a tejjel és lassan kis lángon, folyamatosan kevergetve krémesre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, langyosra hűtjük, majd belekeverjük a puha vajat.
    A piskótát megtöltjük a krémmel úgy, hogy tetejére is jusson belőle. Pár órára hűtőbe tesszük, majd szeletelve kínáljuk.

Amerikai krémes



Hozzávalók:

A tésztához:
  • 7 tojás sárgája
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 2 ek. kakaó
  • 11 ek. víz
  • 2 evőkanál olaj
A krémhez:
  • 7 tojás fehérje
  • 7-10 ek. cukor ( ízlés szerint )
  • 2 cs. vaníliás pudingpor
  • 5 – 6 dl tej
A tetejére:
  • 4 dl Hulala tejszín
  • habfixáló
  • reszelt csokoládé (vagy kakaópor)
  • Elkészítés:

    A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, a vízzel és az olajjal. Majd hozzádolgozzuk a sütőporos lisztet amibe a kakaóport is beleszitáltuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 20perc alatt megsütjük.
    Amíg a piskóta sül, elkészítjük a krémet. A pudingporból és a tejből a megszokott módon pudingot főzünk. A tojások fehérjéit a cukorral verjük kemény habbá. Keverjük a még forró pudingba, és kenjük a kisült piskóta tetejére. Tegyük vissza a sütőbe további 10–15 percre, közepes hőfokra, majd  vegyük ki, és hagyjuk teljesen kihűlni.
    Ha kihűlt, simítsuk a tetejére a habfixálóval keményre felvert tejszínhabot és szórjuk meg kakaóporral vagy reszelt csokoládéval.
    Fogyasztásig hűtőben tároljuk, majd kockákra vágva kínáljuk.

Somlói szelet





Hozzávalók:

A tésztához:
  • 8 tojás
  • 8 ek porcukor
  • 8 ek sima liszt
  • 1 ek kakaópor
  • 1 csipet só
A vaníliás krémhez:
  • 3 tojássárgája
  • 500 ml tej
  • 2 ek porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek étkezési keményítő
A sziruphoz:
  • 60 ml víz
  • 50 g cukor
  • 100 g mazsola
  • 100 ml rum (esetleg rumaroma)
A tetejére:
  • 100 g dió
  • tortabevonó
A tálaláshoz:
  • tejszínhab

Elkészítés:

A 8 tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a cukrot és a lisztet. Egy nagy méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a tészta felét belesimítjuk. A maradék tésztába belekeverjük a kakaóport, és a fehér tésztára csurgatjuk úgy, hogy foltos legyen. Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük, és hagyjuk kihűlni. Ezután 4 lapba elvágjuk.
A vaníliakrém hozzávalóit csomómentesre kikeverjük, majd vízgőz fölött sűrű krémmé főzzük.
A rumba (vagy rumaromába) beáztatjuk a mazsolát, majd lecsepegtetjük. A szirup hozzávalóit sűrűre felfőzzük, majd ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a rumot, amibe a mazsolát áztattuk.
A sziruppal mindegyik lapot meglocsoljuk. A vaníliakrémmel megkenjük az alsó lapot, megszórjuk a lecsepegtetett mazsolával és durvára vágott dióval.
Rátesszük a második lapot, amit szintén megkenünk vaníliás krémmel, és megszórjuk a mazsolával, és a dióval. Majd folyékony csokoládéval díszítjük. A fennmaradt 2 tésztát is így készítjük el. A csokoládéval feldíszített süteményt hűtőbe tesszük. Tálalás előtt nagyobb szeleteket vágunk, és tejszínhabbal díszítjük.


2016. február 13., szombat

Pulyka comb zöldségekkel, sajt körettel








Pulyka comb zöldségekkel, sajt körettel

Hozzávalók:

  • 1 kg pulykacomb filé
  • 3 db nagy hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 ek. lecsó
  • 1 dl paradicsomlé
  • bors
  • olaj
  • pirospaprika
  • majoranna
  • 1 cs. francia saláta zöldség keverék
A sajt kroketthez:
  • 30 dkg trappista sajt
  • 2 tojás
  • 2 ek. liszt
  • olaj
  • Elkészítés:

    A franciasaláta zöldségeket enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és félretesszük.
    A pulyka combot apróra vágjuk, a hagymát karikára vágjuk és olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a pulyka combot és kb 5 percig pirítjuk. Felöntjük vízzel, fűszerezzük a pirospaprika kivételével és hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát.
    Mikor megfőlt a hús, rászórjuk a pirospaprikát és hozzáadjuk az előzőleg megfőzött zöldségeket. Pár perc alatt össze főzzük.
    A sajtkroketthez a sajtot lereszeljük és a többi hozzávalóval alaposan összekeverjük. Forró olajban kisütjük, a húsos raguval kínáljuk.

VÖRÖSBOROS FEKETE SZEDER SÜTEMÉNY



VÖRÖSBOROS FEKETE SZEDER SÜTEMÉNY

Hozzávalók:

A piskótához:
6 db tojás
1 csepp citromlé
1 csipet só
5 ek. cukor
1 ek. vaníliás cukor
6 csapott ek finomliszt
1/2 csomag sütőpor
A szeder töltelékhek
0,5 dl vörösbor
20 dkg fekete szeder
5 ek. cukor
A túrós töltelékhez:
80 dkg túró
fél kocka margarin (12,5 dkg)
6 ek. porcukor
A zseléhez:
7 dl fekete szeder szörp.
3 cs. vaníliás pudingpor
5 ek. cukor


Elkészítés:

A tojásokat feltörjük, a fehérjét és sárgáját szétválasztjuk.
A fehérjét egy keverőtálba öntjük, a csipet sóval, a vaníliás cukorral, a citromlével felverjük, majd apránként beledolgozzuk a cukrot is.
Ezután egyesével belekeverjük a tojássárgákat, végül óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet is.
A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180fokra előmelegített sütőbe tesszük. 10 perc után visszavesszük a hőfokot kb. 150-160 fokra és még további 2-3 percig sütjük. Ha már jó az illata és a látvány is megfelelő, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült e.
Lekapcsoljuk a sütőt és még egy kicsit bent hagyjuk a formát a nyitott ajtó mellett. Ha kihűlt a piskóta kettévágjuk.
A fekete szedert ,össze törjük és kikeverjük alaposan a cukorral és a vörösborral.

A puha margarint kihabosítjuk a porcukorral, majd apránként beledolgozzuk a túrót is, és krémesre keverjük.
Elkészítjük a zselét. A vaníliás pudingokat csomómentesre keverjük a cukorral a szörppel, és a megmaradt szörppel össze keverjük és lassú tűzön kevergetve sűrűre főzzük.

Az egyik piskótalapot megkenjük a szeder krémmel majd a túrós töltelék felével, majd hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. (célszerű a fagyasztóba tenni, hogy gyorsabban végezzünk.) Majd kivesszük, és rásimítjuk a lila zselét és ismét 10 percre hidegre tesszük.
Ha a zselé megkötött rásimítjuk a maradék szedres majd túrós tölteléket, rátesszük a második piskótalapot, és bevonjuk a megmaradt lila zselével. Hűtőbe tesszük, hogy szépen megdermedjen. Kockákra vágva kínáljuk.

CSÖRÖGEFÁNK



CSÖRÖGEFÁNK

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál porcukor
  • kevés só
  • 1 evőkanál rum
A sütéshez:
  • olaj
A tálaláshoz:
  • porcukor
  • lekvár
  • Elkészítés:

    A tojásokat villával felverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a porcukrot, a sót, a rumot és az átszitált lisztet. Összedolgozzuk, hogy szép sima tésztát kapjunk, majd fél órát pihentetjük.
    Újra átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk. Derelyemetszővel tetszőleges négyszögeket vágunk belőle, és a közepét behasítjuk.
    Bő, forró olajban mindkét oldalát megsütjük.
    Jól lecsöpögtetjük, papírszalvétára szedjük, és porcukorral megszórva, ízlés szerinti lekvárral kínáljuk.




FASÍRT SÜNIKE





FASÍRT SÜNIKE




Mogyorós csokoládés sütemény







Mogyorós csokoládés sütemény

Hozzávalók:

A piskótához:
  • 6 db tojás
  • 1 csepp citromlé
  • 1 csipet só
  • 5 ek cukor
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 6 ek finomliszt
  • 1/2 csomag sütőpor
A krémhez:
  • 2 csomag csokoládés puding
  • 5 dl tej
  • fél kocka margarin
  • 5 ek cukor
  • 1 tábla étcsokoládé (100g)
A tetejére:
  • 1 tábla tortabevonó (100g)
  • 5 dkg tejpor
  • 5 dkg margarin
  • pici rum aroma
  • 10 dkg törtmogyoró
  • kevés olaj

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a vaníliás cukrot. Végül beleforgatjuk a fehérjékből vert kemény habot. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180 fokon megsütjük. (Tűpróba)
Ha kihűlt ketté vágjuk.
A pudingot és a cukrot kevés tejben csomómentesre elkeverjük. Hozzáadjuk a maradék tejhez, majd alacsony lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Mikor kihűlt, hozzákeverjük az apróra tördelt csokoládét.
Az alsó piskótára rásimítjuk a krémet, majd befedjük a második lappal.
A máz hozzávalóit összefőzzük, majd a sütemény tetejére simítjuk.
A tört mogyorót kevés olajon megpirítjuk, majd megszórjuk vele a sütemény tetejét. Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk.