Nagyon szeretek főzni, munka után törekszem a könnyen elkészíthető ételek elkészítésére, de hobbyként, ha több a szabadidőm, nagyon szeretek kreatív ételeket elkészíteni. Jópár receptet saját magam találom ki, és készítem el. Szeretek meglepetést okozni a vendégeimnek, családomnak, a saját receptjeimmel.
Címkék
- Almás süti
- Csirkés ételek
- Csokis süti
- Diós sütemény
- Egyéb
- Fánkok
- Főételek
- Gesztenyés
- Gyümölcsös süti
- Habos süti
- Hidegtálak
- Húsvéti
- Húsételek
- Isten patikája
- Joghurtos süti
- Kakaós süti
- Karamellás
- Karácsonyi süti
- Kekszes süti
- Krumplis ételek
- Krémes süti
- Káposztás ételek
- Kókuszos süti
- Mákos süti
- Mézes süti
- Nutellás süti
- Palacsinta
- Piskótás süti
- Pizza variációk
- Pogácsa
- Pudingos süti
- Rétesek
- Sajtos sütik
- Sertés húsos
- Sütés nélkül
- Torták
- Túrós süti
- Virslis ételek
- meggyes süti
- Ünnepi ételek
- Őzgerinces
Keresés ebben a blogban
2016. február 17., szerda
2016. február 15., hétfő
Szaloncukor házi meggyes-mákos marcipánból
Hozzávalók kb. 25-30 darabhoz:
Marcipán:
- 85 gr egész mandula blansírozva
- 15 gr darált mák
- 80 gr cukor
- 25 gr akácméz
- 30 gr meggylé / meggybefőtt leve
- 1-2 szem keserűmandula vagy keserűmandula-kivonat / -aroma
- egy kis marék aszalt meggy (esetleg előzőleg konyakba áztatva)
- kb. 20-25 dkg étcsokoládé
- 2 tk. darált mák
A mandulát kb. három percre forró vízbe áztatom, majd lecsöpögtetem és aprítógépben durvára aprítom. A durvára aprított mandulát összekeverem a mákkal, és sütőpapírra terítem. A cukrot, a mézet és a meggylét egy lábasba kimérem, és 118 fokos cukorszirupot főzök belőle maghőmérővel ellenőrizve. A cukorsziruppal lelocsolom a mákos mandulát, összekavarom, majd hagyom szobahőmérsékletűre hűlni. Ekkor aprítógépbe teszem, és pulzálva addig aprítom, míg szépen egynemű masszába összeáll. Közben apránként, kóstolgatva adagolok hozzá keserűmandula-kivonatot vagy -aromát. Szilikonos lapon átgyúrom, és belegyúrom az aszalt meggyet is. Folpackba csomagolom, és egy éjszakát, de legalább pár órát pihentetem a hűtőben.
Almás diós bejgli
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 2 db tojás
- 5 dkg friss élesztő
- 10 dkg vaj
- 1 csapott ek cukor
- 3 dl tej
A töltelékhez:
- 40 dkg darált dió
- 1 üveg alma lekvár
- fél dl olaj
- 15 dkg porcukor
- 1 tojás sárgája
Elkészítés:
Az élesztőt kevés tejben, 1 kiskanál cukorral alaposan elkeverjük, majd hagyjuk felfutni.
A liszthez hozzáadjuk, a 1 tojást, a vajat, az 1 kanál cukrot, a felfutott élesztőt és annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Alaposan elkeverjük, és kidolgozzuk.
Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát, ketté vágjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk megkenjük a lekvár felével, majd megszórjuk a fele, porcukorral elkevert dióval. Meglocsoljuk az olaj felével, majd feltekerjük.
A másik adag tésztával ugyan úgy járunk el.
A másik adag tésztával ugyan úgy járunk el.
Végül tepsibe rakjuk, megszurkáljuk pár helyen egy hústűvel, hogy ne repedjen szét sütés közben, és lekenjük a tetejét a tojássárgájával.
180 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
2016. február 14., vasárnap
Toboz sütemény
Hozzávalók:
A toboz “leveleihez”:
|
Elkészítés:
Kekszet össze keverjük a kakaóval, majd a többi hozzávalóval. a masszából, nedves kézzel kúpokat formázunk. Lentről felfelé haladva beletűzködjük a csokoládés gabonapelyheket, majd a tetejére porcukrot szitálunk. Tálalásig hűtőben tároljuk.
Mutatós és finom.
Mutatós és finom.
Tipp / megjegyzés:
Ünnepi asztalra .nagyon mutatós egyszerű elkészítésű sütemény.
Ünnepi asztalra .nagyon mutatós egyszerű elkészítésű sütemény.
Csupa chocko szelet
Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 1 csepp citromlé
- 1 csipet só
- 5 ek. cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 6 ek. finomliszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 2 ek.holland kakaó
A krémhez:
- 3 ek. liszt
- 3 ek.cukrozatlan kakaópor
- 20 dkg barna cukor
- 2 tojás
- 3 dl tej
- 12 dkg vaj (vagy margarin)
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, vigyázzunk, hogy ne kerüljön a fehérjébe a sárgájából.A fehérjét egy keverőtálba öntjük, beletesszük a sót és a citromlét. Habverővel felverjük addig, amíg majdnem teljesen kemény lesz. Ekkor kanalanként belekeverjük a kristálycukrot. Majd egyesével belekeverjük a tojássárgákat is.A lisztet elkeverjük a sütőporral és a kakaóval. 1-2 evőkanállal a tojásos masszához adunk és gyors mozdulatokkal belekeverjük a masszába, majd a többit óvatosan-lassan.
A masszát beleöntjük egy sütőpapírral bélelt formába és mehet a sütőbe.az első 10 percben 180 majd 160 fokon sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hoyg átsült e.Kivesszük, és hagyjuk kicsit hűlni. Kivesszük a formából, óvatosan rácsra tesszük és az aljáról levesszük a sütőpapírt. (Időnként én megfordítjuk, hogy ne ragadjon rá a piskóta a rácsra) A kihűlt piskótalapot kettévágjuk.
A lisztbe belekeverjük a kakaóport és a cukrot, majd habosra keverjük a tojást és összedolgozzuk vele. Felhígítjuk a tejjel és lassan kis lángon, folyamatosan kevergetve krémesre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, langyosra hűtjük, majd belekeverjük a puha vajat.A piskótát megtöltjük a krémmel úgy, hogy tetejére is jusson belőle. Pár órára hűtőbe tesszük, majd szeletelve kínáljuk.
Amerikai krémes
Hozzávalók:
A tésztához:
- 7 tojás sárgája
- 20 dkg cukor
- 20 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 2 ek. kakaó
- 11 ek. víz
- 2 evőkanál olaj
A krémhez:
- 7 tojás fehérje
- 7-10 ek. cukor ( ízlés szerint )
- 2 cs. vaníliás pudingpor
- 5 – 6 dl tej
A tetejére:
- 4 dl Hulala tejszín
- habfixáló
- reszelt csokoládé (vagy kakaópor)
Elkészítés:
A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, a vízzel és az olajjal. Majd hozzádolgozzuk a sütőporos lisztet amibe a kakaóport is beleszitáltuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 20perc alatt megsütjük.Amíg a piskóta sül, elkészítjük a krémet. A pudingporból és a tejből a megszokott módon pudingot főzünk. A tojások fehérjéit a cukorral verjük kemény habbá. Keverjük a még forró pudingba, és kenjük a kisült piskóta tetejére. Tegyük vissza a sütőbe további 10–15 percre, közepes hőfokra, majd vegyük ki, és hagyjuk teljesen kihűlni.Ha kihűlt, simítsuk a tetejére a habfixálóval keményre felvert tejszínhabot és szórjuk meg kakaóporral vagy reszelt csokoládéval.Fogyasztásig hűtőben tároljuk, majd kockákra vágva kínáljuk.
Somlói szelet
Hozzávalók:
A tésztához:
A vaníliás krémhez:
A sziruphoz:
A tetejére:
A tálaláshoz:
|
Elkészítés:
A 8 tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a cukrot és a lisztet. Egy nagy méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a tészta felét belesimítjuk. A maradék tésztába belekeverjük a kakaóport, és a fehér tésztára csurgatjuk úgy, hogy foltos legyen. Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük, és hagyjuk kihűlni. Ezután 4 lapba elvágjuk.
A vaníliakrém hozzávalóit csomómentesre kikeverjük, majd vízgőz fölött sűrű krémmé főzzük.
A rumba (vagy rumaromába) beáztatjuk a mazsolát, majd lecsepegtetjük. A szirup hozzávalóit sűrűre felfőzzük, majd ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a rumot, amibe a mazsolát áztattuk.
A sziruppal mindegyik lapot meglocsoljuk. A vaníliakrémmel megkenjük az alsó lapot, megszórjuk a lecsepegtetett mazsolával és durvára vágott dióval.
Rátesszük a második lapot, amit szintén megkenünk vaníliás krémmel, és megszórjuk a mazsolával, és a dióval. Majd folyékony csokoládéval díszítjük. A fennmaradt 2 tésztát is így készítjük el. A csokoládéval feldíszített süteményt hűtőbe tesszük. Tálalás előtt nagyobb szeleteket vágunk, és tejszínhabbal díszítjük.
2016. február 13., szombat
Pulyka comb zöldségekkel, sajt körettel
Pulyka comb zöldségekkel, sajt körettel
Hozzávalók:
- 1 kg pulykacomb filé
- 3 db nagy hagyma
- 1 fej fokhagyma
- 3 ek. lecsó
- 1 dl paradicsomlé
- bors
- olaj
- pirospaprika
- majoranna
- 1 cs. francia saláta zöldség keverék
A sajt kroketthez:
- 30 dkg trappista sajt
- 2 tojás
- 2 ek. liszt
- só
- olaj
Elkészítés:
A franciasaláta zöldségeket enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és félretesszük.A pulyka combot apróra vágjuk, a hagymát karikára vágjuk és olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a pulyka combot és kb 5 percig pirítjuk. Felöntjük vízzel, fűszerezzük a pirospaprika kivételével és hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát.Mikor megfőlt a hús, rászórjuk a pirospaprikát és hozzáadjuk az előzőleg megfőzött zöldségeket. Pár perc alatt össze főzzük.A sajtkroketthez a sajtot lereszeljük és a többi hozzávalóval alaposan összekeverjük. Forró olajban kisütjük, a húsos raguval kínáljuk.
VÖRÖSBOROS FEKETE SZEDER SÜTEMÉNY
VÖRÖSBOROS FEKETE SZEDER SÜTEMÉNY
Hozzávalók:
A piskótához:
6 db tojás
1 csepp citromlé
1 csipet só
5 ek. cukor
1 ek. vaníliás cukor
6 csapott ek finomliszt
1/2 csomag sütőpor
A szeder töltelékhek
0,5 dl vörösbor
20 dkg fekete szeder
5 ek. cukor
A túrós töltelékhez:
80 dkg túró
fél kocka margarin (12,5 dkg)
6 ek. porcukor
A zseléhez:
7 dl fekete szeder szörp.
3 cs. vaníliás pudingpor
5 ek. cukor
Elkészítés:
A tojásokat feltörjük, a fehérjét és sárgáját szétválasztjuk.
A fehérjét egy keverőtálba öntjük, a csipet sóval, a vaníliás cukorral, a citromlével felverjük, majd apránként beledolgozzuk a cukrot is.
Ezután egyesével belekeverjük a tojássárgákat, végül óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet is.
A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180fokra előmelegített sütőbe tesszük. 10 perc után visszavesszük a hőfokot kb. 150-160 fokra és még további 2-3 percig sütjük. Ha már jó az illata és a látvány is megfelelő, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült e.
Lekapcsoljuk a sütőt és még egy kicsit bent hagyjuk a formát a nyitott ajtó mellett. Ha kihűlt a piskóta kettévágjuk.
A fekete szedert ,össze törjük és kikeverjük alaposan a cukorral és a vörösborral.
A puha margarint kihabosítjuk a porcukorral, majd apránként beledolgozzuk a túrót is, és krémesre keverjük.
Elkészítjük a zselét. A vaníliás pudingokat csomómentesre keverjük a cukorral a szörppel, és a megmaradt szörppel össze keverjük és lassú tűzön kevergetve sűrűre főzzük.
Az egyik piskótalapot megkenjük a szeder krémmel majd a túrós töltelék felével, majd hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. (célszerű a fagyasztóba tenni, hogy gyorsabban végezzünk.) Majd kivesszük, és rásimítjuk a lila zselét és ismét 10 percre hidegre tesszük.
Ha a zselé megkötött rásimítjuk a maradék szedres majd túrós tölteléket, rátesszük a második piskótalapot, és bevonjuk a megmaradt lila zselével. Hűtőbe tesszük, hogy szépen megdermedjen. Kockákra vágva kínáljuk.
CSÖRÖGEFÁNK
CSÖRÖGEFÁNK

Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 2 db tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál porcukor
- kevés só
- 1 evőkanál rum
A sütéshez:
- olaj
A tálaláshoz:
- porcukor
- lekvár
Elkészítés:
A tojásokat villával felverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a porcukrot, a sót, a rumot és az átszitált lisztet. Összedolgozzuk, hogy szép sima tésztát kapjunk, majd fél órát pihentetjük.Újra átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk. Derelyemetszővel tetszőleges négyszögeket vágunk belőle, és a közepét behasítjuk.Bő, forró olajban mindkét oldalát megsütjük.Jól lecsöpögtetjük, papírszalvétára szedjük, és porcukorral megszórva, ízlés szerinti lekvárral kínáljuk.
Mogyorós csokoládés sütemény
Mogyorós csokoládés sütemény
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a vaníliás cukrot. Végül beleforgatjuk a fehérjékből vert kemény habot. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180 fokon megsütjük. (Tűpróba)
Ha kihűlt ketté vágjuk.
A pudingot és a cukrot kevés tejben csomómentesre elkeverjük. Hozzáadjuk a maradék tejhez, majd alacsony lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Mikor kihűlt, hozzákeverjük az apróra tördelt csokoládét.
Az alsó piskótára rásimítjuk a krémet, majd befedjük a második lappal.
A máz hozzávalóit összefőzzük, majd a sütemény tetejére simítjuk.
A tört mogyorót kevés olajon megpirítjuk, majd megszórjuk vele a sütemény tetejét. Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk.
|
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)